Reader Interactions

Komentarze

  1. JerzyK

    10/01/2017 at 6:31 pm

    Zainwestowałem w wyciskarkę wolnoobrotowa ponad rok temu. Muszę powiedzieć, ze to chyba najlepsza inwestycja w zdrowie jakiej dokonałem. Na początku piłem głównie owocowe soki, jednak z czasem zacząłem sięgać po coraz większe ilości warzyw. Moje ulubione soki to soki zielone. Odkąd regularnie piję soki mam dużo więcej energii. Nie ma mowy o żadnym przeziębieniu czy grypie. Tak, dobre wyciskarki kosztują, ale często wydajemy więcej pieniędzy na zbędne rzeczy. Moim zdaniem zakup dobrej wyciskarki wolnoobrotowej to najlepsza inwestycja w zdrowie. Przetestowałem to ma własnej skórze ;) Dziękuje za inspirujące przepisy. Oby więcej blogów takich, jak ten!

  2. Ryś

    12/01/2017 at 2:03 pm

    Długo zastanawiałem się którą wyciskarkę wybrać, padło na Kuvingsa. Wyciskarkę Kuvings mam już kilka miesięcy i muszę przyznać, że przeszła w mojej rodzinie solidny test. Wyciskam dużo (4 osobowa rodzina), a soki robię prawie codziennie. Głównie wrzucam twarde warzywa jak marchew i buraki. Smak soków jest nieporównywalny do gotowców ze sklepu, to zupełnie inny smak. Jest jedna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, a mianowicie warto wkładać składniki powoli, jeden po drugim (jak wyciśnie się sok z pierwszego składnika wkładam dopiero drugi). Wtedy mam wrażenie, że wyciskarka wyciska jeszcze więcej soku. Pozdrawiam.

  3. DSam

    27/01/2017 at 3:14 pm

    Komentarz do Ryś
    Nie wiem jakim cudem Twoja wyciskarka tak długo wytrzymuje wyciskanie soków z twardych warzyw i to w tak intensywnej eksploatacji. Ja mam wyciskarkę KUVINGS B6000 od półtora roku. Z sokami z miękkich owoców i warzyw radzi sobie dobrze. Ale z selerów korzeniowych, pietruszki i buraków już gorzej. W tym czasie już dwa razy musiałam wymienić górną obudowę, bo wyłamały się zaczepy. A przyznam, że robię soki dla dwóch osób i tylko co drugi dzień. Dobrze, że na ten sprzęt jest dziesięcioletnia gwarancja.I tu przyznać muszę, że serwis jest super. W ciągu 2 dni mam w domu nową obudowę. Jednak producent powinien przemyśleć nad poprawą konstrukcji zaczepów w górnej obudowie.

    • Ryś

      07/02/2017 at 11:25 am

      DSam rozwiązanie jest proste. Bardzo włókniste i łykowate rośliny (seler naciowy, jarmuż, burak, pietruszka) kroimy na kilka mniejszych kawałków i ważne wkładamy jeden po drugim, nigdy na raz, bo silnik w kuvings ma dużą moc i ślimak będzie przeciskał warzywa, ale sitko nie nadąży ich przetrawić. Ja tak robię i nie miałem problemów z wyciskaniem. Co prawda mam Kuvingsa C9500, ale zasada powinna być ta sama. Jeśli masz bardzo grubą marchewkę to lepiej też ją przekroić na pół, mniejsze bez problemu można wrzucać w całości.
      Pozdrawiam
      Ryszard

    • Ilona

      14/06/2017 at 1:17 pm

      Mam B6000 od dwóch lat i mam wrażenie, że im twardszy owoc tym lepiej wyciska, fakt, wprawa też dużo zmienia, zdecydowanie wkładanie powoli i czekanie aż jedno się porządnie wyciśnie jest kluczowe! i jednak preferuję krojenie na mniejsze kawałki.

    • Czaro

      24/11/2017 at 12:56 am

      Ja też używam w/w wyciskarka. Myślę że Pr uczynią urywania zaczepow jest za szybkie wkłada nie kolejnych kawałków. Maszyna powinna każdy kawałek wycisnąć pojedynczo. Kiedyś też położyłem kilka kawałków jeden za drugi. Efekt maszyna stanęła a górnej części nie mogłem swobodnie zdjąć. Dlatego-pośpiech złym doradca

    • Magdalena Olszewska

      21/02/2017 at 8:56 pm

      Tak, można. Jest jednak pewna zasada, której warto się trzymać.
      Bardzo twarde/włókniste lub warzywa o dużej średnicy (np. gruba marchew) najlepiej przekroić wzdłuż lub wszerz, aby zbytnio nie obciążać niektórych części wyciskarki. Silnik i ślimak poradzi sobie nawet z grubą marchewką, jednak części wykonane z tworzywa przy dużym obciążeniu mocno pracują. Warto im ułatwić pracę nie tylko po to, aby je odciążyć, ale też po to, aby wydobyć więcej soku. Wówczas wyciskarka będzie służyła długie lata.
      Poza tym w większości przypadków zarówno Kuvings C9500, jak też B6000 z dużą łatwością wyciska całe warzywa i owoce (o ile zmieszczą się w otworze :).

  4. R0B

    19/02/2017 at 8:50 pm

    A ja mam pytanie z innej beczki, czy czasem Polski produkt eldom pj1000 nie jest kopią kuvingsa? Cena bardzo atrakcyjna bo 2x tańsza. Z chęcia zobaczyłbym jakieś porównanie. Pozdrawiam

    • Magdalena Olszewska

      22/02/2017 at 5:33 pm

      Nie miała okazji testowania jeszcze wyciskarki Eldom, więc trudno mi się odnieść. Z doświadczenia jednak wiem (a testowałam wiele urządzeń), że nawet materiały, pomimo że w opisie nazywają się tak samo (np. ultem), w praktyce zachowują się zupełnie inaczej. Niedawno testowałam wyciskarkę, której ślimak zrobiony został z ultemu (podobnie jak w wyciskarce Kuvings C9500 i w większości innych wyciskarek). Po wyciśnięciu kurkumy, na ślimaku pozostało bardzo dużo charakterystycznego dla kurkumy osadu i bardzo trudno było mi odczyścić ślimak. Zarówno w Kuvingsie jak i testowanej wyciskarce ślimak wyglądał podobnie i był zrobiony z ultemu. Niby taki sam materiał, a jednak inny.
      Z założenia każda wyciskarka wyciśnie sok. Różnica będzie tkwiła w wydajności wyciskarki (ile soku wyciśnie z tej samej ilości produktu), jakości soku (czy w soku będzie dużo drobinek), trwałości materiałów oraz samym użytkowaniu (mycie, czas wyciskania, jakość spasowania elementów, etc). Warto też zwrócić uwagę na okres i zakres gwarancji.

  5. Angie

    06/04/2017 at 7:02 pm

    Tadam! zakupiłam/zamówiłam Kuvings C9500. Oj będzie się działo :-)
    dziękuję Magda za rekomendacje i kod rabatowy !!!

  6. Tomek

    26/04/2017 at 9:17 pm

    Dziś zamówiliśmy z żoną Kuvings C9500 z przystawką do lodów i smoothie, nie ukrywam że byliśmy zainspirowani Twoim wpisem. Na pewno będziemy tu wpadać częściej a za rabat pięknie dziękujemy :-)

  7. Justyna

    09/06/2017 at 10:10 am

    Właśnie zastanawiałam się nad wyborem sokowirówki lub wyciskarki. Dzięki Twojej recenzji wiem, że lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić wyciskarkę, której właściwości są sporo lepsze. Dzięki :)

  8. Monika

    28/07/2017 at 1:42 pm

    Ja też dziękuję za recenzję i rabacik :) Kupiłam C9500 :) W dodatku teraz dodają gratis sitko do smoothie i przystawkę do lodów :) Będę zaglądała na Twój blog :)

  9. Magda

    31/08/2017 at 8:29 am

    Dziękuję, dziękuję, dziękujęęę! Cudowna recenzja,któraostatecznie przekonała mnie do zakupu wyciskarki:)+ duży rabat-dziękuję jeszcze raz:)

  10. Dorota

    04/09/2017 at 1:16 pm

    Iiiiiii……… stało się!!!! Zakupiłam 9500!! Bardzo dziękuję za profesjonalną i cudowną recenzję. Bardzo pomogła mi w podjęciu decyzji. Dziękuję także za rabat. Nie mogę się doczekać dostawy!! Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam gorąco

  11. Karolina

    18/09/2017 at 1:44 pm

    od tygodnia zastanawiałam się nad wyciskarka kuvings ale dzięki Tobie podjełam decyzje i właśnie zamówiłam :)
    aaa dziekuję za kod rabatowy przyznam,że jest całkiem przyzwoity !!
    pozdraiwam

  12. Iwona

    19/09/2017 at 9:41 am

    Witaj. Mam wyciskarkę Kuvings 6000 :) używam jej jak potrzebuję na raz dużej ilości soku do pasteryzacji na zimę. Mam mnóstwo owoców czeremchy, jednak one mają spore pestki. Zastanawiam się czy to dobry pomysł aby sobie ułatwić życie i wycisnąć je w wyciskarce czy istnieje ryzyko uszkodzenia sprzętu w tym wypadku…

  13. Aneta

    04/10/2017 at 4:36 pm

    Ja też właśnie zamówiłam model C9500:) dziękuję za porady i kod, no i czekam z niecierpliwością na wyciskarkę:)

  14. Katarzyna

    06/10/2017 at 12:01 pm

    Bardzo dobre porównanie. Dziękuję za szczegółową recenzję. Chciałabym kupić sobie na dniach jakąś porządną wyciskarkę tak więc wszystkie informacje są dla mnie ważne. Biorę pod uwagę głównie Kugingsa :)

    Aktualnie jestem posiadaczką sokowirówki, ale nie mogę napisać tutaj,zebym była z niej jakośc szczególnie zadowolona. Jest bardzo problematyczna w czyszczeniu i to mi się w niej głównie nie podoba :(

  15. Iwonka & Robert

    11/10/2017 at 10:57 pm

    Pani Magdo dziękujemy za świetną recenzję produktów marki Kuvings, oraz za kod rabatowy. Niebawem w naszej kuchni pojawi się model c9500. Pozdrawiamy.

  16. Marzena

    17/10/2017 at 12:36 pm

    Mam 9500 od ok. miesiąca i wyciskam z niej „siódme poty”. Pracuje dużo, codzienni po 3-4 pojemniki soku – dopóki nie nacieszymy się sokami nie pijemy niczego innego. W wyciskarce ląduje niemal wszystko – owoce i zielenina, najmniej smakował mi sok z kapusty – trzeba pić natychmiast, po chwili robi się gorzki. Bardzo żałuję, że na wyciskarkę zdecydowałam się dopiero teraz, ma tylko jeden problem – pod dolną misą wycieka mi sok. Coś pewnie robię źle (wszystko wrzucam bardzo powoli) albo uszczelka jest zła, choć nie widzę żadnych uszkodzeń. Macie jakiś pomysł.

    • Adriana

      02/11/2017 at 1:08 pm

      Doczekałam się :) Błyskawicznie dotarła do nas a teraz testujemy razem z córkami różne kombinacje soków. Wyciskarka jest bardzo cicha. Czasami coś zgrzytnie lub zaskrzypi ale to w momencie gdy wrzucimy np twardy korzeń selera, który jednak trzeba na mniejsze kawałki pokroić lub namoczyć wcześniej jak pisze w książce.
      Książki pełne wspaniałych przepisów. Mam wrażenie, że w naszej lodówce jest teraz o wiele więcej warzyw, które wcześniej pomijaliśmy przy zakupach. Wyciskarkę rzeczywiście szybko się „rozbiera” i myje. Zagościła na naszym blacie kuchennym w głównym miejscu. Cieszymy się, że mogliśmy sobie na nią w końcu pozwolić. Świadomość zdrowego odżywiania w naszym domu jest bardzo ważna a trudno jest przekonać małe dzieci do jarmużu czy szpinaku a teraz wiem, że to otrzymują :) Mam nadzieję, że długo będzie nam służyć :).
      Mam pytanie czy Pani ją oddaje do serwisu na jakieś przeglądy bo wiem, że np roboty kuchenne się oddaje do serwisu co jakiś czas na przegląd? Pozdrawiam i dziękuję za pomocną rekomendację! Adriana

      • Magdalena Olszewska

        02/11/2017 at 4:46 pm

        Miło usłyszeć, że udało się zachęcić również małe dzieci do sięgania po takie warzywa jak jarmuż, szpinak czy seler. Życzę owocnego wyciskania soków!
        Jeśli chodzi o przeglądy to nie ma takiej potrzeby. Ja korzystam z serwisu bardzo rzadko, tylko wtedy kiedy jest taka potrzeba. Ze względu na to, iż wyciskam duże ilości soków mniej więcej raz na rok wymieniam uszczelki na nowe (warto zwrócić uwagę na to by je dokładnie myć, to przedłuża ich żywotność). pozdrawiam

  17. Ewa

    22/10/2017 at 8:52 am

    Wahałam się pomiędzy 9500 a 6000. Teraz upewniam się w przekonaniu, że dobrze zrobiłam wybierając nowszy model :-)

  18. Asica

    09/11/2017 at 3:47 am

    Mam pytanko czy kuvings planuje wprowadzić w przyszłym roku nowszy model wyciskarki? Planuje zakup c9500 ale jeśli ma pojawić się jakiś hit to mogę zaczekać. Zreszta po wprowadzeniu nowszego modelu starszy może spasc z ceny. Juz sama nie wiem. I czy różni się c9500 od c9500s i c9500i??

  19. Asica

    09/11/2017 at 3:48 am

    Mam pytanko czy kuvings planuje wprowadzić w przyszłym roku nowszy model wyciskarki? Planuje kupic c9500 ale jeśli ma pojawić się jakiś hit to mogę zaczekać. Zreszta po wprowadzeniu nowszego modelu starszy może spasc z ceny. Juz sama nie wiem. I czy różni się c9500 od c9500s i c9500i??

    • Magdalena Olszewska

      09/11/2017 at 11:04 am

      Witam, trudno mi na to pytanie odpowiedzieć, bo nie jestem dystrybutorem :) Jeśli chodzi o model C9500 to jest tylko jeden, ale występuje w trzech kolorach stąd trochę inne oznaczenia :) pozdrawiam

  20. Aga

    21/11/2017 at 1:43 am

    I ja też się skuszę na 9500:) od 6 miesięcy szukam, czytam, i nareszcie nadszedł ten dzień mam nadzieję, że rabat nadal jest aktywny.
    Pozdrawiam i dziękuję za suuuper recenzję

  21. Doka

    22/11/2017 at 9:36 pm

    Dzięki za opis i porównanie działań. Zachęciłam się do 9500 :) Mam nadzieję, ze rabat jeszcze żyje :) Pozdrawiam

  22. Monika

    11/01/2018 at 9:42 am

    A jak z wydajnością? Czy pulpa jest mokra czy sucha po wyciśnięciu ?
    Ile potrzeba np. marchwi na szklankę soku?
    I czy wtcisnie miękkie jabłka?
    Pytam ponieważ znajoma ma wtciskarke innej firmy i z tych powodów jest niezadowolona.

    • Magdalena Olszewska

      11/01/2018 at 7:29 pm

      Pani Moniko, zacznę od jabłek. Żadna wyciskarka, niezależnie czy jest to wyciskarka pionowa czy pozioma, nie wyciśnie soku z bardzo miękkich jabłek. Powstanie coś w rodzaju musu, więc miękkie produkty nadają się bardziej do koktajli niż do soków. Natomiast w przypadku twardych jabłek jak np. Ligol Kuvings wyciska sok bardzo dobrze. Co do wydajności to z 6 średnich marchewek wyciskam ok. 1 szklankę soku (oczywiście zależy to od rodzaju marchewki, sposobu i długości jej przechowywania itp). Jeśli chodzi o pulpę to zrobiłam mały test polegający na ściśnięciu z całej siły pulpy marchewkowej w ręku. Po długim i mocnym ściskaniu pojawiła się jedna mała kropelka soku, to moim zdaniem dobry wynik jak na wyciskarkę pionową. pozdrawiam

  23. Monika

    15/01/2018 at 9:37 pm

    Dziękuję za informację. A czy testowala Pani wyciskarke Ronic? Bądź może ma Pani informacje o wyciskarkach tej firmy?

  24. Maja

    02/02/2018 at 10:28 am

    Eitam, mam pytanie: chciałabym przy pomocy wyciskarki w lecie zrobić przecier pomidorowy na zimę i sok malinowy. Czy wyciskarka sprawdzi się do tyc zadań? Przecier wolałabym gęsty, choć bez pestek i skórek. I co z sokiem malinowym – wiem, że nie będzie klarwny – ale czy będzie to sok czy mus? Pozdrawiam,

      • Magdalena Olszewska

        13/03/2018 at 7:03 pm

        Pani Maju,
        Można wyciskać sok z pomidorów czy malin, ale sok będzie przypominał bardziej mus. Nie próbowałam nigdy wyciskać soku z malin, ale myślę że taki miękki składnik sprawdzi się bardziej jako składnik sorbetu czy koktajlu. Moim zdaniem trudno byłoby w wyciskarce wolnoobrotowej zrobić sok z malin.

        • alien

          11/08/2018 at 7:38 pm

          Wyciskarka Kuvings B6000, a co mówić model wyżej. Doskonały do wyciskania:
          Twardych warzyw, owoców, korzeni: buraka, rzepy, imbiru…

          Miękkich warzyw i owoców: jagód, malin…

          Ziół, traw, kiełków: pokrzywy, mniszka, trawy pszenicznej…

  25. Bożena

    18/03/2018 at 11:10 pm

    Proszę o radę wyciskarka kuvings 9500 kupiłam kilka dni temu wszystko było w porządku i nagle przy wyciskaniu soku zaczęła piszczeć wyć nie wiem co zrobić

    • Magdalena Olszewska

      18/03/2018 at 11:18 pm

      Pani Bożeno, nie bardzo wiem co to znaczy że wyciskarka „wyje”. Ja mam ten sprzęt ok 1.5 roku i słychać czasami coś w rodzaju „świszczenia” w przypadku takich składników jak np. burak. To normalne, tak się dzieje w każdej wyciskarce pionowej. Jeśli jednak przez kilka dni było inaczej i nagle coś się zmieniło warto zadzwonić do sklepu, w którym Pani kupiła wyciskarkę i wyjaśnić ten problem. pozdrawiam

  26. magni

    12/10/2018 at 12:51 pm

    Dzień dobry, czy w związku z wyjściem nowego modelu rabat na dotychczasowe przestał działać? Sprawdziłam i niestety na stronie nie wchodzi, za to do EVO jak najbardziej. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Send this to a friend

może zainteresuje Cię artykuł: Wyciskarka Kuvings C9500 i Kuvings B6000. Co je różni i którą wybrać? z bloga surojadek.com
link: https://surojadek.com/recenzja-kuvings-big-mouth-b6000/